Çanakkale
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.64
  • ALTIN
    2407.5
  • BIST
    10095.21
  • BTC
    63246.03$

‘Hamlet’i doğuran, Hamnet’in ölümü mü?

‘Hamlet’i doğuran, Hamnet’in ölümü mü?
İrlandalı yazar Maggie O’Farrell’ın, tarihsel gerçeklerden yola çıkarak kaleme aldığı ve Shakespeare’in oğlu Hamnet’in ölümünü konu edindiği romanı ‘Hamnet’, okurun boğazında düğümler bırakan, etkileyici bir dönem romanı.

Hamnet esasında Hamlet demek... Okuduğumuz, bildiğimiz hatta pek çok farklı yorumunu sahnede izlediğimiz Shakespeare’in meşhur ‘Hamlet’ine ilham veren ve henüz 15 yaşındayken hayatını kaybeden çocuğun gerçek adı... Aslında gerçek demek yerine, sanırım ismin o dönem her iki şekilde de söylendiğini belirtmek gerek.
2020 Women’s Prize for Fiction ve Amerikan Kitap Eleştirmenleri Ödülü gibi iki büyük ödülün yanı sıra pek çok başka prestijli ödülün sahibi olan ‘Hamnet’, bir anne-babanın en büyük korkusu olan evlat kaybını odağına alıyor.
Bu bir ‘spoiler’ değil, çocuğun öleceğini tarihsel gerçeklerden dolayı zaten biliyoruz, ama bunu baştan bilsek de Hamnet’in ölümünü anlatan sayfalara geldiğimizde okumanın güçleştiğini, hasta kız kardeşi Judith’in yatağına uzanmış yatan solgun yüzlü Hamnet’i kaybedeceğini anlayan annesi Agnes’in acısına ortak olmanın çok ama çok zor geldiğini söyleyeyim.

Bu arada, tarihte çok daha genç Shakespeare’i, hamile kalarak evliliğe hapseden bir kadın olarak resmedilen ve ‘Anne’ olarak bilinen Agnes’in kitapta harika bir bakış açısıyla kurgulandığını, doğa ile derin bir bağlantısı olan, bilge bir figür olarak anlatıldığını söyleyeyim. Yetenekli bir şifacı olan bu kadın çocuğunun öleceğini de baştan biliyor.
Anlatım dili, üslubu o kadar iyi ki kitabın; Maggie O’Farrell’ın güncel bir yazar olduğuna inanmak nerdeyse imkânsız. Otlardan, bira yapımından, taze ekmeklerden, şifacı kurbağalardan, yani doğaya ait çok gerçekçi şeylerden olağanüstü yaratıcı bir dille bahseden bu kitabın yazarının 1500’lü yılların sonunda İngiltere’de bir köyde yaşadığına neredeyse eminiz.

SHAKESPEARE’İN SIRRI NEYDİ?
O’Farrell, tam bir gizem yumağı olan ve nasıl biri olduğunu anlamak için eserlerinde kullandığı sözcükleri tek tek incelenen William Shakespeare’in en büyük acısı olduğu iddia edilen olaya bambaşka bir gözle bakmış ve 400 yıldan eski bir hikâyeyi okurun yüreğine modern bir klasik olarak hediye etmiş.
Yazar, Hamnet’in ölümüne giden günleri araştırmış ve bu olayın tüm zamanların en büyük oyunlarından birinin yazılmasını nasıl etkilemiş olabileceğine dair hipotezler kurmuş. Kendisinin kitabın sonunda da belirttiği gibi, bu olayın gerçekliğine, Hamnet’in ölüm nedenine dair pek fazla kanıt yok ortada ama Shakespeare’in 11 yaşında ölen Hamnet adında bir oğlu olduğu ve bundan dört yıl sonra ‘Hamlet’i yazdığı biliniyor.

 

Kaynak: Hürriyet

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!