Çanakkale
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.64
  • ALTIN
    2407.5
  • BIST
    10095.21
  • BTC
    63246.03$

Başkan Erdoğan'dan kritik Suriye ve Esed mesajı: Bizim böyle bir derdimiz yok...

Başkan Erdoğan'dan kritik Suriye ve Esed mesajı: Bizim böyle bir derdimiz yok...
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın dikkatle takip ettiği Zelenski görüşmesi sonrası yurda döndü. Erdoğan, uçakta gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Erdoğan, Suriye'deki yeni sürece ilişkin muhalefetin, 'Esed'i yenemediler, şimdi görüşüyorlar' eleştirilerine, "Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki. Eğer Türkiye’de muhalefet olayı böyle bir noktaya taşıyorsa bu muhalefetin hem kalitesini hem de gramını ortaya koyar." sözleri ile yanıt verdi. Başkan Erdoğan, Zaporijya Nükleer Santrali krizi ile ilgili de Putin'e özellikle söyleyeceklerinin olduğunu ifade etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de görüştükten kısa bir süre sonra dün de Lviv'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Erdoğan'ın Lviv zirvesi, Soçi zirvesi gibi dünyanın yakın takibindeydi. Dünya medyasında Erdoğan'ın barış çabaları manşet olurken, Erdoğan yurda dönerken önemli açıklamalar yaptı. Başkan Erdoğan, Ukrayna seyahatine eşlik eden aralarında Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun da bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Suriye'deki sürece ilişkin çarpıcı ifadeler kullanırken, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tehlike altında olan Zaporjiya Nükleer Santrali ile ilgili de Putin ile konuşacağını söyledi. Erdoğan, bir kez daha barış çağrısı yapmayı da ihmal etmedi. İşte Başkan Erdoğan'ın uçakta gündeme dair sorulara verdiği yanıtlar...

"BM GENEL KURULUNU BU KEZ BİRAZ DAHA FARKLI YAŞAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

Savaşın başından beri aldığınız bir inisiyatif vardı. Bu Antalya Diplomasi Forumu ile başladı, İstanbul'da devam etti. Daha sonra tahıl koridoru anlaşması sonucunu verdi. Bu görüşmeleri Putin, Zelenski ve BM Genel Sekreteri arasında ikili ve üçlü şekilde sürdürüyorsunuz. Önümüzde BM Genel Kurulu var. Siz açıklamanızda atıfta bulundunuz. Bugünkü üçlü görüşmenin odak noktasında savaşın nasıl nihayete erdirilebileceğinin olduğunu söylediniz. BM Toplantısı'na kadar bu yönde bir sonuç bekliyor musunuz? Zelenski'den aldığımız izlenim nedir?

Şu anda tabii bir savaş süreciyle karşı karşıyayız. Bu savaş sürecinde bir matematik olayı yok. Yani iki kere iki dört diyemezsiniz, şu zaman bu bitecek diyemezsiniz. Çünkü süreç çok acımasız ilerliyor. Bizim bugün Lviv'e gelmemiz ve Lviv'de özellikle bu görüşmeyi yapmak isteyişimizin tabii ki bir nedeni var. Aynı görüşmeyi Soçi'de, Rusya'da, Sayın Putin'le yaptık. Burada da bu şekilde gerçekleştirmiş olduk. İyi de oldu. Guterres de buraya geldi. Guterres bizden sonra Kiev'e geçti. Kiev'de ayrıca çalışmalarına devam ettiler. Tabii bu seneki BM Genel Kurulu biraz farklı olacak. Bu konuda ilgili arkadaşlardan aldığımız bilgiler katılımın daha üst düzeyde olacağı istikametinde. Tabii bunu BM Genel Kurulu'nda göreceğiz. Orada verilecek mesajlar çok çok anlamlı. Gerek Türkiye olarak bizim vereceğimiz gerek diğer ülkelerin vereceği mesajlar çok çok önemli. Onun için hazırlıklarımızı buna göre yapmak, adımlarımızı da buna göre atmak durumundayız. Tabii sahada yaşanan gelişmelere bakıldığında, birçok noktada adeta bir kesinti mekanizması olmuş durumda. Ummadığımız, beklemediğimiz kesintiler oldu. Onun için ben bu BM Genel Kurulunu biraz farklı yaşayacağımızı zannediyorum.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!